Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sádra

30. 10. 2020

„Tak podej mi už konečně tu sádru!“ chraplavým hlasem se snažil mistr přimět zedníka konečně k nějaké činnosti. Ale hlas mu trochu zaskřípal.

„Sádro?“ „Kdepak bych tu vzal sádlo?“ odložil zedník v klidu lžíci a zase si sedl na složené cihly. „Ještě není devět a už bych chtěl zase žrát“, toho šéfa mi byl čert dlužen.

„Ten bílý prášek v té šedivé pixle, ty chytrolíne“, snažil se mistr zlehčit situaci.

„Od kdy se sádlo prodává v sušeném stavu,“ zamyslel se zedník a přehodil si levou nohu přes pravou. „A máte vůbec chleba?“ „Na co chleba ty hlupáku, potřebuji tady zadělat takovou malou dírku, než to nahodíme.“ A chleba mám v batohu, kdyby něco.

„No, někde jsem četl, že přidávali do Karlova mostu vejce, ale sádlo?“ „A čím to rozmícháte, když je to sušené?“ Zedník si přihnul z lahváče a šel hledat sušené sádlo. „No asi vodou ne?“ „Ty jsi to nikdy nedělal? Koho mi to jen poslali?“

„Fuj, sádlo s vodou, to musí být pěkný humus,“ pomyslel si zedník. Našel něco sypkého a bílého, pak něco šedého a něco, co mu připomínalo písek. To bude to bílé, sádlo je také bílé. „A kde mám vzít vodu?“ „V čem bude asi voda, v tom průhledném kanystru, ty nemehlo.“

Kanystr stál ale daleko. Zedník se pomalu otočil přes cihly, vytáhl šéfovi minerálku a chleba z batohu. Byl na sebe hrdý, jak rychle to našel.

„Smíchej tu sádru s vodou, aby to bylo tekuté jako rozehřáté sádlo,“ zavolal mistr a hleděl si dál své práce. „Vždyť jsem to říkal, že do té malty chce přidat sádlo.“ Uchechtl se zedník a lžící na polévku míchal v ešusu prášek s minerálkou. „Kolik toho chcete?“ „Tak na dvě díry, asi 10x5 cm.“ z dálky odpovídal mistr.

Zedník vyndal chleba a přemýšlel: „To budou ty krajíce tak 10x5, jsem prostě dobrý.“ Vyndal z chleba šunku, slupnul ji i se sýrem a lžící nakydal bílou hmotu na oba krajíce a s pocitem dobře vykonané práce to odnesl mistrovi.

Mistr nejdříve zrudnul, pak zbělel a nebyl schopen jediného slova. „To si snad ze mě utahuješ, ne? Máme nakvap a ty si tu hraješ jako malé děcko.“ Jeho hlas zněl nejen chraplavě ale i zlostně. „Ty poletíš zmetku!“

Pak se podíval na vyděšený obličej zedníka a rozesmál se. „Ono to s tím chlebem možná bude ještě lépe držet, stejně to nahodíme a nebude to vidět.“

„Tak teď se seber a jsi mi za své prachy koupit svačinu.“ Zedník se pomalu zvedl a šouravým krokem, v ruce nedopitou láhev piva, se belhal k blízkému supermarketu, aby koupil mistrovi bochník chleba. „Přece jen si zasloužím ty vydřené peníze,“ pomyslel si, když vyhazoval prázdnou láhev do popelnice.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář