Jdi na obsah Jdi na menu
 


Věštecké sny tetičky Boženky

17. 10. 2013

 

Kdykoliv se tetičce Božence zdály určité sny, nejenže si je dovedla vyložit, ale vždy se vyplnily. Měla takové nadání po své babičce, která dlouhá léta pracovala jako porodní bába. Znala osudy mnoha žen v širokém okolí své působnosti a stačilo se podívat na určitou dámu či dívku a hned věděla, že dotyčná potřebuje její pomoc či radu, nebo že je v jiném stavu. Pokud si nebyla jistá, pomohly jí věštecké sny o mléku a ořechách, to jednoznačně značilo přírůstek do rodiny. Nikdy se nezmýlila. Jednoho dne se tetičce Božence opět zdál sen o mléku a ořechách. Během několika vteřin jí hlavou proběhl seznam příbuzných, které by mohly připadat v úvahu. Á – už to má! Je to Slávina, žena jejího nejmladšího bratra Honzy. Měli sice už pět dětí, ale strejda Honza se netajil tím, že by bral ještě dalšího syna. Neváhala a s Venouškem se vydala na návštěvu. Hned ve dveřích na ní zhurta spustila: „Zdálo se mi o mlíku a ořechách, že jsi v jiném stavu?“ Slávina nejdříve v rozpacích něco blekotala a později z ní vypadlo, že si není jistá, ale že je to možné.
„Ten Honza je naprosto nezodpovědný, proboha tolik dětí, jak to vše zvládáš? Okolo tebe se šoupnou pánské kalhoty a ty jsi hned v tom. „Víš co, Slávko, doporuč mu, ať si udělá na pinďourku uzel.“ Obě se tomu od srdce zasmály. Zatímco pokračovaly v rozhovoru, moji bratranci Venda a Honzík, kteří v té době byli přibližného věku osm a devět let, dumali o tom, jak se takový uzel na pinďourku dělá. A protože to byli chlapci nadmíru zvědaví, „zašili se“ do pokojíčku s vědomím, že je tam nikdo nebude hledat a rušit.
Protože najednou nastalo nebývalé ticho, šly se obě ženy podívat, co chlapci dělají. Přistihly je se staženými kalhotami, jak se snaží udělat na svém přirození uzel. „Co to tady vyvádíte?“ „No, chceme si také udělat uzel a pořád se nám to nedaří.“
Obě zůstaly jako opařené a nevěděly, co na to honem říct. Boženka si mockrát říkala, že si musí dát pozor na to, co říká, ale netušila, co tahle její poznámka s chlapeckým „rozoumkem“ udělá.
V rodině z toho byl velký rozruch, všichni se tomu smáli a hodně dlouho se to přetřásalo. Ale tetičce Božence do smíchu moc nebylo, zase si svou prostořekostí nadrobila.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář