Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kajmaniáda

Milí přátelé tvůrčího psaní a literatury vůbec,

dovolte mi, abych vás srdečně přivítal na webové stránky KAJMANIÁDY.

Nejprve však musím objasnit, co vlastně je KAJMADIÁDA, tím spíše, že ani osmisvazkový Slovník spisovného jazyka českého vám nepomůže. Slovo vzniklo jako náš zdařilý neologismus, po našem novotvar, a odvozeno bylo, jak jinak, z rozhovorů a diskusí KAJMANA. Pro úplnost podotýkám, že KAJMAN není pouze jméno jihoamerického ještěra, ale i zkratka Klubu autorů Jižního Města. V roce 2003 jej vytvořili autoři-absolventi prvního ročníku kurzu tvůrčího psaní Dar slova, pořádaný literární agenturou LIMA, Praha. Nechtěli se tak úplně rozejít do svých tvůrčích dílen, uzavřít se do autorských klauzur, nýbrž hodlali i nadále o své tvorbě diskutovat, vyměňovat si názory a zkušenosti.

V počátečním období své činnosti se členové klubu seznamovali s cyklem přednášek, navazujících na Dar slova, převážně o jazyku a stylu moderní prózy. Později převažují lektorské posudky rukopisů. Od roku 2008 se kajmaniáda rozšířila o besedy uznávaných, osobitých spisovatelů a publicistů, zejména zaměřené na tvůrčí autorské začátky.

K zakládajícím členům KAJMANA přibývali noví a noví posluchači Daru slova, jehož absolvování se pak stalo jakousi vstupenkou do tohoto exkluzivního klubu. Už to však nejsou autoři pouze jihoměstští (stejně jako Dar slova nenavštěvují posluchači jen z Prahy 11, nýbrž i z jiných městských částí, a dokonce také posluchači mimopražští), avšak název KAJMAN se líbil, vžil se, a tak u něho zůstalo.  A nad svou novou tvorbou se pak každý měsíc scházejí autoři, zvaní Kajmani…

A nyní se, dámy a pánové,  začtěte do ukázek z  tvorby našich autorů, z povídek, črt, fejetonů i drobnějších žánrů, z literatury, jež se druhdy nazývala krásnou. Přesvědčíte se, že u KAJMANA to platí dodnes. Přeji vám mnoho pěkných literárních zážitků.

 

 

Mgr. Jiří Polák, redaktor a lektor
272 912 514, 603 923 939, polakj.lima@seznam.cz