Jdi na obsah Jdi na menu
 


Amálie_Irena/Blanka

30. 10. 2020

Teta Amálie byla hubeňoučká, ačkoliv jí bylo přes padesát. Taky jsme jí neřekli jinak než Žížalka.

Jak to dělá? vrtěla hlavou máma. 
Málo jíst, hodně se hýbat! odpovídala na podobné otázky Žížalka. A dívala se na tazatelky (pánové se jí totiž neptali) přísně  a trochu spatra. Tím si moc popularity nezajistila.
Navíc jedla normálně a ve fitku ji nikdo neznal.
Co ty víš, před lidma se nají a doma hladoví, vsadím se! Pak dělá chytrou, aby nás naštvala, usoudila mámina kamarádka Jitka.  Poslední slovo bylo jiné, ale naštvala je takové slušnější.
Ovšem to si máma myslela také. Žížalka si hlídala fanaticky soukromí a nikoho nepustila přes práh.
Ale Boží mlýny zamlely a Žížalka zkolabovala. Zavolala si sanitku a odvezli ji do nemocnice.
Paní, nepustíme vás jen tak domů, pravil doktor, vůbec se mi nelíbíte.
To se Žížalky dotklo. Měla dojem, že jí to ještě nikdo neřekl. 
Jen se hlídám, málo jím a hodně se hýbu, pokusila se o přísný pohled
Doktor pokrčil rameny: Měl jsem tu anorektičku, která tvrdila, že jí hodně. Málo a hodně jsou nicneříkající slova.
V důsledku neplánovaného pobytu v nemocnici Žížalce nezbylo, než se pokořit, totiž požádat mamku o pomoc, a hlavně
 odkrýt své soukromí.
Zaleješ kytky a vybereš schránku, nic víc!! Rozuměla jsi? nařizovala mámě, když jí předávala klíče.
To víš, že jo, kývala vlídně a dodala: hlavně nepospíchej.
Do bytu se vydala s Jitkou. 
Pořádně to tam prošmejdíme, těšily se.
Odemkly a zamířily do kuchyně. Otevřely špajz a zůstaly zírat. Byl plný krabic, napěchovanými křížalami. V příborníku jeden talíř a  křížaly. Jeden příbor, jeden hrnek a všude křížaly.
Ta bláznivá Amálie doma nic jiného nejí, podívaly se mamka s Jitkou na sebe.
Co teď? 

Tak se do toho jidla pustime. Jitka udělala salát - co mysliš, ochutnej, nemám přidat ještě majonézu? Smich - nesmime to přehánět, aby Žižalce nebylo špatně. Řížky se už smaží, to je dobře. Jitka s mámou zabalily řízky a salát daly do misky. Co uděláme s těmi křížaly? Zatím krabice tu necháme, ať má Žížalka nějakou radost, až se vrátí z nemocnice. Jednu krabici vezmeme s sebou. Sebraly krabici, daly jí do tašky, zamkly dveře a vyšly z domu.  

Zamířily k popelnicím vyhodit odpadky, které tam zůstaly po Žižalce. Podívej, bezdomovec, určitě hledá něco k jídlu. Mámu napadlo - dáme mu tu krabici. Jitka pochybovačně zavrtěla hlavou - myslíš, že to bude jíst? No já nevím, moc to k jídlu není. Máma se kouzelně usmála a přistoupila k človíčkovi. Dobrý den pane, srdečně vás zdravíme. Máme pro vás dárek, doufám, že se neurazíte - a podala mu krabici. Pán nebyl moc ušmudlany a vypadal celkem dobře. Děkuji vám, milé dámy, že jste si na mne vzpomněly. Vite, já přišel o byt, jsem trochu marod a zatím bydlím v azylovem domě. Ale hledám si práci. A podívám se do krabice, co jste mi přinesly. Pán otevřel krabici a užasl. To jsou křížaly, ty dělala moje babička. Vite, já jsem zahrádkář, tak tomu trochu rozumím. Vzal jednu křížalu, ochutnal a zajásal - ty jsou moc dobré. Napadlo mi, milé dámy, nemáte jich více? Ty by se daly dobře prodávat. Třeba by to šlo dávat do obchodů? Já jsem byl obchodník, měl jsem veliky obchod se zeleninou - pán smutně potřásl hlavou - a ted jsem musel obchod pustit.

Máma s Jitkou se na sebe podívaly. Máme jich ještě dost, naše příbuzná je v nemocnici -- pán je nenechal domluvit. Prima, sejdeme se zitra tady před domem a domluvime se.

Prima a ted nás omluvte, spěcháme do nemocnice - Jitka s mamou se rychle rozloučily a ještě trochu v šoku odešly.

 

Blanka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář